Herfst is Metaal element

Metaal
De energiesystemen Dikke darm en Longen (en dus ook huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element. Als jouw Metaalenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: longklachten zoals astma, bronchitis, kortademigheid, hoesten, hooikoorts, chronische verkoudheid, probleem met de holtes. Darmklachten zoals diarree, verstopping, voedselintoleranties, buikpijn, ziekte van Crohn, spastische darm. Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acné, droge huid, jeukende huid.

En aan de niet-fysieke kant: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, melancholie, slechte energetische weerstand

Verzorg je Longen met Gember en Munt

Gember beschermt in het Herfstseizoen tegen de aanval van Wind op de Longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of zelfs nog preventief, voordat je verkouden wordt) begin je met het raspen van gemberwortel zonder schil en daar maak je eenvoudig thee van (max. 3 koppen per dag) door er kokend water op te gieten, eventueel met wat honing gezoet. Gember verwarmt de Long, stopt hoesten en versterkt het vermogen van de Longen om de Wind en Kou buiten te houden. Koude in de Longen is te herkennen aan helder snot, aversie tegen kou, niezen en spierpijn.

Munt werkt ook op de Longen, maar is sterk koelend. Gebruik het daarom met mate in dit koudere seizoen, tenzij je Hitte in je Longen hebt ontwikkeld. Hitte is te herkennen aan een gele kleur snot, koorts, droge en pijnlijke keel, hoofdpijn, rode ogen, rode huiduitslag.